Turvallinen seurustelu

Seurusteluväkivalta ehkäistävissä

Seurusteluväkivalta vaikuttaa tuhansiin nuoriin, mutta tietoa ja apua on saatavilla. 18–25-vuotiaista naisista 23% on kokenut fyysistä väkivaltaa tai uhkailua parisuhteessa. Miehistä noin 19% alle 35-vuotiasta kertoo kokeneensa parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Väkivalta rikkoo turvallisuuden tunnetta ja aiheuttaa seurauksia, jotka voivat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Valtakunnalliset nuoriso- ja perhejärjestöt yhdistävät voimansa Turvallinen seurustelu -kampanjassa, jotta yksikään nuori ei joutuisi kohtaamaan väkivaltaa seurustelusuhteessaan.
KAMPANJAA TOTEUTTAMASSA
Videot

Nuorille suunnattuja videoita.
Turvallinen seurustelu: red flagit
Turvallinen seurustelu: green flagit
Väkivallan muodot
Väkivallan seuraukset
Testaa itsesi

Testaa tietosi nuorille suunnatuissa testeissä.
3
Tunne seksuaalioikeutesi
Testaa, kuinka hyvin osaat huolehtia omista seksuaalioikeuksistasi ja kunnioittaa muita.
4
Oletko seurustelun ekspertti?
Millainen on tasavertainen seurustelu? Mitä hyvään suhteeseen kuuluu ja ei kuulu?
Mistä saat apua

Kysy rohkeasti apua – me autamme.
Loisto Setlementti
Loisto setlementin seksuaaliterveys- ja seksuaaliväkivaltatyön tavoitteena on vahvistaa ja edistää pääkaupunkiseudulla asuvien 10–28-vuotiaiden seksuaaliterveyttä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia ja suunnattu kaikille sukupuolille. Palvelemme suomeksi sekä englanniksi, voit myös tulla tulkin kanssa.
Loisto setlementin seksuaaliterveys- ja seksuaaliväkivaltatyön tavoitteena on vahvistaa ja edistää pääkaupunkiseudulla asuvien 10–28-vuotiaiden seksuaaliterveyttä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia ja suunnattu kaikille sukupuolille. Palvelemme suomeksi sekä englanniksi, voit myös tulla tulkin kanssa.
Seksuaaliväkivaltatyössä tarjoamme ammatillisesti ohjattua vertaistukea ja yksilötukea 13–28 ‑vuotiaille, joille on tehty seksuaaliväkivaltaa.
Seksuaaliterveystyöhön sisältyy Helsingin ja Espoon Tyttöjen Talojen sekä Helsingin Poikien Talon pop in-seksuaalineuvonta 10–28-vuotiaille, jossa voit asioida nimettömästi ja ilman ajanvarausta. Tarkemmat ajankohdat pop in-seksuaalineuvonnalle löydät meidän Instagramista: @tietoatukeatoivoa tai nettisivuiltamme loistosetlementti.fi
Lisäksi tarjoamme seksuaalineuvontaa ajanvarauksella pääkaupunkiseudun Tyttöjen ja Poikien Taloilla.
Voit olla meihin yhteydessä päivystysaikana puhelimitse torstaisin klo 13–15.00. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön tai viestin päivystysajan ulkopuolella. Puh. 050 3211 345.
Sähköpostilla tavoitat meidät osoitteesta: seksuaaliterveystyo@loistosetlementti.fi
Väestöliitto
Väestöliiton nuorten toiminnan tavoitteena on nuoruuden ihmissuhteiden ja seksuaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Tarjoamme maksutonta neuvontaa seksuaalisuuteen, seksiin ja ihmissuhteiden pohdintaan Väestöliiton koulutetun ammattilaisen kanssa.
Väestöliiton nuorten toiminnan tavoitteena on nuoruuden ihmissuhteiden ja seksuaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Tarjoamme maksutonta neuvontaa seksuaalisuuteen, seksiin ja ihmissuhteiden pohdintaan Väestöliiton koulutetun ammattilaisen kanssa. Haluamme olla tukenasi silloin, kun tarvitset asiantuntijan näkökulmaa asiaan, johon et ehkä saisi apua ilman matalan kynnyksen palvelua. Tarjoamme verkkosivuillamme tietoa (artikkelit, nettikurssit, -luennot ja -testit) ja palveluita (chatit ja QA-palsta).
Poikien puhelin
Poikien Puhelin on tarkoitettu pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Palvelussa vastaa aikuinen, Väestöliiton miespuolinen työntekijä, joka on perehtynyt poikien maailmaan liittyviin asioihin.
Poikien Puhelin on tarkoitettu pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden.
Palvelussa vastaa aikuinen, Väestöliiton miespuolinen työntekijä, joka on perehtynyt poikien maailmaan liittyviin asioihin.
Sinun ei tarvitse kertoa itsestäsi mitään, mitä et halua.
Kunnioitamme yksityisyyttäsi ja haluamme tarjota turvallisen ja luottamuksellisen tilan keskustelulle.
Kanssamme voit jutella mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta, josta kaipaat enemmän tietoa tai joka sinua askarruttaa, oli kyse ihmissuhteista, omasta kehosta, koulusta ja työstä tai seksuaalisuudesta. Olet tervetullut palveluumme sellaisena kuin olet, riippumatta taustastasi. Olemme täällä sinua varten!
Mannerheimin lastensuojeluliitto
Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat. Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi tai nuori voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta.
Nuortennetti on MLL:n sivusto nuorille. Tietosivujen aiheet koskettavat nuorten elämää, kuten ihmissuhteita, seksuaalisuutta, mielen ja kehon hyvinvointia, mediaa sekä arkea. nuortennetti.fi Instagram: @mll_nuortennetti YouTube: MLLnuortennetti
Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi tai nuori voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta.
Lasten ja nuorten puhelin numerossa 116 111 päivystää maksutta koko maassa vuoden jokaisena päivänä, myös pyhäpäivinä. Palvelu on tarkoitettu kaikille alle 25- vuotiaille lapsille ja nuorille. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut, aikuiset päivystäjät. Päivystäjillä on tukenaan sosiaali- tai terveysalan ammattilainen, jolle yhteydenotto voidaan tarvittaessa siirtää.
Arki-myöhäisilloissa klo 20-00 samassa 116 111 -numerossa päivystää Nuorten tukilinja, jossa yhteydenottoihin vastaavat sosiaalialan ammattilaiset.
Lasten ja nuorten puhelimeen ja Nuorten tukilinjaan voi ottaa yhteyttä täysin nimettömästi. Puheluja ei nauhoiteta, eikä puhelu näy puhelinlaskulla.
MLL:n Lasten ja nuorten chat päivystää vuoden jokaisena iltana klo 17-20. Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa kirjeen mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Vanhempainpuhelin ja chat
Vanhempainpuhelimessa vanhempi voi puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Yhteydenottoihin vastaavat MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia, anonyymeja ja maksuttomia. Lisätietoja palveluista löytyy osoitteesta mll.fi/vanhempainpuhelin.
Vanhempien ajanvarauschat
Ajanvarauschatista voi varata tunnin keskusteluajan MLL:n työntekijälle. Chat on nimetön ja luottamuksellinen. Halutessaan voi sopia myös jatkoajan samalle työntekijälle.
Nuorten Exit
Nuorten Exit tarjoaa 13-29-vuotiaille tukea ja tietoa seksuaaliväkivallan tilanteisiin. Voit varata maksuttoman etäyhteydellä toteutettavan tukitapaamisen ajanvarauskalenterista tai kirjoittaa meille nettikirjeen vuorokauden ympäri.
Nuorten Exit tarjoaa 13-29-vuotiaille tukea ja tietoa seksuaaliväkivallan tilanteisiin. Voit varata maksuttoman etäyhteydellä toteutettavan tukitapaamisen ajanvarauskalenterista tai kirjoittaa meille nettikirjeen vuorokauden ympäri. Ota meihin yhteyttä, jos olet jossain elämäsi vaiheessa kokenut verkossa tai kasvokkain esimerkiksi
- ahdistelua tai häirintää
- seksuaalisiin tekoihin painostamista tai pakottamista
- korvauksen tarjoamista seksuaalisista teoista
- aikuisen lapseen kohdistamia seksuaalisia tekoja
- ei toivottua kuvallista viestintää tai kuvien levittämistä
- tai muuta seksuaaliväkivaltaa, josta haluat jutella ammattilaisen kanssa.
Kaikki Nuorten Exitin asiantuntijat ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, joilla on pitkä työkokemus tuki- ja auttamistyöstä seksuaalisuuden ja elämän haasteiden parissa.
Keijun varjo
Keijun varjo -toiminta tarjoaa maksutonta tukea vihan, aggression ja väkivallan kysymyksiin 15-28-vuotiaille nuorille naisille.
Keijun varjo -toiminta tarjoaa maksutonta tukea vihan, aggression ja väkivallan kysymyksiin 15-28-vuotiaille nuorille naisille.
Tukimuotomme ovat:
- Yksilökeskustelut, jossa pureudutaan vaikeisiin tunteisiin ja tunnesäätelyyn sekä etsitään uusia toimintamalleja vaikeisiin tilanteisiin.
- Ammatillisesti ohjatut vertaisryhmät, joissa käsitellään vihaan ja aggressioon liittyviä teemoja yhdessä muiden nuorten naisten kanssa. Ryhmissä itsetuntemus syvenee ja häpeä sekä syyllisyys helpottavat.
Varaa aika maksuttomaan kartoituskeskusteluun osoitteessa naisenvakivalta.fi/ajanvaraus
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa @keijunvarjo
Ensi- ja turvakotien liitto
OnksOK.fi tarjoaa tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai seurustelusuhteessa on vaikeaa. Voit tulla juttelemaan chattiin, vaikka et olisi varma tarvitsetko apua.
OnksOK.fi tarjoaa tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai seurustelusuhteessa on vaikeaa. Voit tulla juttelemaan chattiin, vaikka et olisi varma tarvitsetko apua.
Nettiturvakoti on sivusto sinulle, joka tarvitset tietoa ja tukea lähisuhdeväkivallasta toipumiseen tai oman väkivaltaisen käytöksen lopettamiseen. Olet tervetullut pohtimaan väkivallan teemoja chattiin!
Mietityttääkö joku seurustelussa? Kysy mitä vain seurustelusta @vakivallaton kanavalla Tiktokissa jättämällä kommentin videoon tai laittamalla meille DM. Me vastataan sulle videolla!
Seuraa meitä Tiktokissa @vakivallaton
Ammattilaisille:
23.4.2025 klo 13-16. Seurusteluväkivalta ilmiönä -koulutus ammattilaisille Teams. Katso tiedot Tapahtumat osiosta.
Tapahtumat

Tule mukaan tuleviin tapahtumiimme.

- 1.4.2025 klo 16.30-17.30
- Sijainti: Duetto 1
- järjestäjä: Keijun varjo
Luento tarjoaa tietoa ja työkaluja, miten käsitellä seurusteluväkivallan teemoja nuorten kanssa. Ensimmäisissä parisuhteissaan nuoret eivät välttämättä tiedä, millainen kohtelu kuuluu seurusteluun. Monelle voi olla epäselvää, miten omia ja toisen rajoja kunnioitetaan. Väkivalta nuorten parisuhteissa voi olla monimuotoista ja molemminpuolista sukupuoleen katsomatta.
Nuorten on tärkeää oppia turvallisen seurustelun taitoja. Nuorisoalan ammattilaiset voivat olla avainasemassa, jotta väkivallan kierre katkeaa.
Luento vastaa mm. kysymyksiin: Mitä seurusteluväkivalta voi olla? Miten voin kohdata väkivaltaa ja ottaa se puheeksi nuoren kanssa?
Luennoitsijat Sanni Heinonen ja Elina Lehtonen ovat Maria Akatemia ry:n Keijun varjo -toiminnan ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijoita.

- 9.4.2025 klo 17.00–18.00
- Teams
- Yhteistyössä: Keijun varjo, Nuorten Exit ja Ensi- ja turvakotien liitto
Ilmoittaudu viimeistään ti 8.4. klo 15.00
Seurusteluväkivallalta vaikuttaa merkittävästi nuorten ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Se voi ilmetä esimerkiksi digitaalisen väkivallan muotoina, fyysisenä, henkisenä tai seksuaalisena kaltoinkohteluna. Nuoret tarvitsevat selkeää tietoa rajoistaan, turvallisista ihmissuhteista ja väkivallan tunnistamisesta. Jokainen nuoria kohtaava aikuinen voi olla avainasemassa auttamassa nuorta kohti turvallisia seurustelusuhteita.
Webinaari vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä seurusteluväkivalta on?
- Mitä seurusteluväkivallan taustalla voi olla?
- Miten tukea nuorta tunteiden tunnistamisessa ja sanoittamisessa?
- Miten ottaa seurusteluväkivalta puheeksi nuoren kanssa?
Webinaarin toteuttavat yhteistyössä Keijun varjo, Nuorten Exit ja Ensi -ja turvakotien liitto.
Lisätiedot: Elina Rajaniemi, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia ry, p. 040 6824636, elina.rajaniemi@maria-akatemia.fi

- 23.4.2025 klo 13-16
- Teams
- järjestää Ensi- ja turvakotien liitto
Tule vahvistamaan osaamistasi seurusteluväkivallasta ja sen ehkäisystä! Seurusteluväkivalta on vakava ja yleinen ilmiö nuorten suhteissa. Ensimmäisissä suhteissa koetaan ja käytetään erilaisia väkivallan muotoja kuten henkistä, digitaalista ja seksuaaliväkivaltaa. Väkivaltaa ei kuitenkaan aina tunnisteta ja monet nuorista jäävät väkivallan kokemusten kanssa yksin.

LOPPUUNMYYTY
Kouluvierailut

Nuorten seurusteluväkivalta on ehkäistävissä. Teemme koulukiertueen huhti-toukokuussa 2025: Kahdeksassa oppilaitoksessa (toisen asteen oppilaitokset ja peruskoulun 9. luokat) ympäri Suomen. Voit myös tilata 45 min maksuttoman luennon (lähitoteutuksena pääkaupunkiseudulla tai verkkoluento valtakunnallisesti).
Kannanotot

Ensi- ja turvakotien liitto, Väestöliitto ja Maria Akatemia
Kumppanin uhkailu ja vähättely eivät kuulu turvalliseen seurustelusuhteeseen
Seurusteluväkivalta ja väkivallan ylisukupolvisuus ovat toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi nuorten ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Seurusteluväkivalta voi ilmetä esimerkiksi digitaalisen väkivallan muotoina, fyysisenä, henkisenä tai seksuaalisena väkivaltana.
Seurusteluväkivalta ja väkivallan ylisukupolvisuus ovat toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi nuorten ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Seurusteluväkivalta voi ilmetä esimerkiksi digitaalisen väkivallan muotoina, fyysisenä, henkisenä tai seksuaalisena väkivaltana.
Henkistä väkivaltaa, kuten painostamista, vähättelyä tai mykkäkoulua on erityisen vaikea tunnistaa, sillä se voi kietoutua arkipäiväiseen kommunikointiin ja jäädä siksi huomaamatta. Häpeä ja pelko syyllistämisestä estävät usein nuoria kertomasta kokemuksistaan, mikä tekee ongelmasta vaikeasti tunnistettavan sekä nuorille itselleen että aikuisille.
Usein väkivalta juontaa juurensa sukupolviketjuissa kulkevaan turvattomuuteen ja varhaisiin vuorovaikutuskokemuksiin, joissa ei ole opittu rajoja, tunteiden säätelyä ja kunnioittavaa vuorovaikutusta.
Nuorten voi olla vaikea hahmottaa, mikä parisuhteessa on normaalia ja mikä ei. Monet eivät tunnista, että kumppanin kontrollointi, uhkailu tai esimerkiksi sijaintitietojen jatkuva tarkkailu on väkivaltaa. Kaikille nuorille ei ole myöskään itsestään selvää, että suostumus seksiin pätee myös seurustelusuhteissa. Sitoutuminen ihmiseen, ei tarkoita suostumusta seksiin. Suostumus seksuaalisiin tekoihin tarkoittaa kommunikaatiota siitä, mitä osapuolet haluavat ja mitä ei. Jos ymmärrys turvallisen suhteen ominaisuuksista ja omista oikeuksista puuttuu nuorilta ja kuva seurustelusta vääristyy, ymmärrystä hyvän suhteen elementeistä tulee vahvistaa.
Aikuisilla on vastuu luoda hyväksyvä ilmapiiri, jossa nuoret uskaltavat jakaa kokemuksiaan ilman pelkoa syyllistämisestä tai vähättelystä. Nuoret tarvitsevat selkeää tietoa rajoistaan, turvallisista ihmissuhteista ja väkivallan tunnistamisesta. Keskustelut nuorten kanssa seurustelun pelisäännöistä ja omista oikeuksista ovat tärkeitä jo ennen seurustelun aloittamista. Myös järjestöjen tarjoaman matalan kynnyksen palvelut tarjoavat nuorille turvallisen tavan käsitellä aihetta.
On aikuisten vastuulla lisätä nuorille tietoa siitä, mitä turvalliseen seurustelusuhteeseen kuuluu ja mikä on väkivaltaa. Jokainen nuoria kohtaava aikuinen voi olla avainasemassa auttamassa nuorta kohti turvallisia seurustelusuhteita antamalla luvan puhua aiheesta. Kuuntelemalla nuorta ilman ennakko-oletuksia ja tarjoamalla tukea silloin, kun nuori sitä tarvitsee, autamme häntä tunnistamaan turvallisia ihmissuhteita. Keskustelemalla suostumuksesta, tunteista ja rajojen asettamisesta vahvistamme tätä ymmärrystä.
Jotta väkivallan kierre voidaan katkaista, tarvitsemme laajaa nollatoleranssia väkivallan vähättelylle sekä nuorten ympärillä oleville aikuisille lisää tietoa ja välineitä seurusteluväkivaltaan puuttumiseksi. Tarvitsemme myös riittäviä resursseja nuorten parissa tehtävään väkivaltatyöhön. Näin voimme luoda väkivallattoman vuorovaikutuksen kulttuuria ja varmistaa, että tulevat sukupolvet kasvavat turvallisissa ja toisia kunnioittavissa ihmissuhteissa.
Helsingin Sanomat 22.3.2025
Elina Rajaniemi, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia ry
Anne Pelander, asiantuntija, Väestöliitto
Ilona Mäki, projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto ry
Turvallinen seurustelu rakentuu monista palasista – myös sukupolvien ketjusta
Monet nuoret elävät juuri nyt ensimmäisiä seurustelusuhteitaan. Seurustelun huuma voi herättää voimakkaita tunteita, mutta myös tuoda mukanaan ensimmäiset kokemukset mustasukkaisuudesta, riidoista ja omien rajojen koettelusta. Nämä ovat osa luonnollista nuoruuden kasvua, mutta niihin voi liittyä myös vakavampia piirteitä, kuten henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kysymys kuuluukin: miten sinä aikuisena voit auttaa nuorta uskaltamaan pyytää apua seurustelusuhteen vaikeuksiin?
Monet nuoret elävät juuri nyt ensimmäisiä seurustelusuhteitaan. Seurustelun huuma voi herättää voimakkaita tunteita, mutta myös tuoda mukanaan ensimmäiset kokemukset mustasukkaisuudesta, riidoista ja omien rajojen koettelusta. Nämä ovat osa luonnollista nuoruuden kasvua, mutta niihin voi liittyä myös vakavampia piirteitä, kuten henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kysymys kuuluukin: miten sinä aikuisena voit auttaa nuorta uskaltamaan pyytää apua seurustelusuhteen vaikeuksiin?
Väkivalta ei synny tyhjästä, vaan sen taustalla on usein ylisukupolvisia malleja. Lapsuudessa tai nuoruudessa koettu turvattomuus ja satuttavat kokemukset voivat vaikuttaa siihen, miten nuoret toimivat omissa ihmissuhteissaan. Turvattomuuden kokemukset perheessä, kuten vanhempien välinen väkivalta tai lapsuuden aikana koettu fyysinen ja henkinen kaltoinkohtelu, voivat lisätä riskiä sekä kokea että käyttää väkivaltaa seurustelusuhteessa.
Nuoret saavat mallia parisuhteista monista lähteistä: omasta lähipiiristään ja mediasta. Mediassa esitetyt vaikutteet voivat normalisoida epäterveitä toimintatapoja ja luoda virheellisiä odotuksia suhteista. Esimerkiksi suostumusta seksiin ja keskustelua siitä, mitä osapuolet haluavat, on mediassa käsitelty toistaiseksi vähän. Siksi aikuisten rooli nuorten kasvun tukemisessa on erityisen tärkeä.
Seurusteluväkivallan ja väkivallan ylisukupolvisuuden ennaltaehkäisy edellyttää laajaa yhteistyötä, jossa nuoria, heidän perheitään ja yhteisöjään tuetaan. Tämä on tärkeä osa turvallisten ihmissuhteiden rakentamista, jotta väkivallan kierteen sijaan voimme siirtää eteenpäin väkivallattomuuden ja keskinäisen kunnioituksen kulttuuria.
Aikuisten vastuulla on puhua nuorten kanssa seurusteluun liittyvistä ilmiöistä ja tarjota heille turvallinen tila keskustelulle. Väkivallan ylisukupolvisuus on todellinen ongelma. Omien kokemusten käsitteleminen on tärkeää, jotta väkivallan kierre voidaan katkaista. Nuorten elämässä olevilla aikuisilla on avainasema tietoisuuden lisäämisessä ja turvallisen seurustelun edistämisessä.
Seurustelu voi olla ihana ja opettavainen kokemus, kun siihen liittyy keskinäinen kunnioitus ja hyvä vuorovaikutus. Näitä taitoja tulisi opettaa nuorille. Tähän liittyy vahvasti myös vastavuoroisuus, empatia ja luottamus. Kun aikuiset kuuntelevat, tukevat ja näyttävät omalla toiminnallaan hyvää esimerkkiä, silloin myös nuoret saavat vahvan pohjan terveille ihmissuhteille. Jokainen aikuinen voi olla mukana rakentamassa turvallisempaa tulevaisuutta nuorille.
Turun Sanomat 22.3.2025
Elina Rajaniemi, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia ry
Anne Pelander, asiantuntija, Väestöliitto
Ilona Mäki, projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto ry