Skip to content

Turvallinen seurustelu

Seurusteluväkivalta ehkäistävissä

Seurusteluväkivalta vaikuttaa tuhansiin nuoriin, mutta tietoa ja apua on saatavilla. 18–25-vuotiaista naisista 23% on kokenut fyysistä väkivaltaa tai uhkailua parisuhteessa. Miehistä noin 19% alle 35-vuotiasta kertoo kokeneensa parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Väkivalta rikkoo turvallisuuden tunnetta ja aiheuttaa seurauksia, jotka voivat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Valtakunnalliset nuoriso- ja perhejärjestöt yhdistävät voimansa Turvallinen seurustelu -kampanjassa, jotta yksikään nuori ei joutuisi kohtaamaan väkivaltaa seurustelusuhteessaan.

KAMPANJAA TOTEUTTAMASSA

Videot

Nuorille suunnattuja videoita.

Turvallinen seurustelu: red flagit

Turvallinen seurustelu: green flagit

Väkivallan muodot

Väkivallan seuraukset

Testaa itsesi

Testaa tietosi nuorille suunnatuissa testeissä.

1

Testaa tietosi rajoista

Tunnista omat rajasi ja huolehdi hyvinvoinnistasi. 

2

Testaa turvallisuutesi

Testi auttaa tunnistamaan ja huomaaman väkivaltaisen käyttäytymisen.

3

Tunne seksuaalioikeutesi

Testaa, kuinka hyvin osaat huolehtia omista seksuaalioikeuksistasi ja kunnioittaa muita.

4

Oletko seurustelun ekspertti?

Millainen on tasavertainen seurustelu? Mitä hyvään suhteeseen kuuluu ja ei kuulu?

Mistä saat apua

Kysy rohkeasti apua – me autamme.

Loisto Setlementti

Loisto setlementin seksuaaliterveys- ja seksuaaliväkivaltatyön tavoitteena on vahvistaa ja edistää pääkaupunkiseudulla asuvien 10–28-vuotiaiden seksuaaliterveyttä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia ja suunnattu kaikille sukupuolille. Palvelemme suomeksi sekä englanniksi, voit myös tulla tulkin kanssa.

LISÄÄ

Väestöliitto

Väestöliiton nuorten toiminnan tavoitteena on nuoruuden ihmissuhteiden ja seksuaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Tarjoamme maksutonta neuvontaa seksuaalisuuteen, seksiin ja ihmissuhteiden pohdintaan Väestöliiton koulutetun ammattilaisen kanssa. 

LISÄÄ

Poikien puhelin

Poikien Puhelin on tarkoitettu pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Palvelussa vastaa aikuinen, Väestöliiton miespuolinen työntekijä, joka on perehtynyt poikien maailmaan liittyviin asioihin.

LISÄÄ

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat. Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi tai nuori voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta.

LISÄÄ

Nuorten Exit

Nuorten Exit tarjoaa 13-29-vuotiaille tukea ja tietoa seksuaaliväkivallan tilanteisiin. Voit varata maksuttoman etäyhteydellä toteutettavan tukitapaamisen ajanvarauskalenterista tai kirjoittaa meille nettikirjeen vuorokauden ympäri. 

LISÄÄ

Keijun varjo

Keijun varjo -toiminta tarjoaa maksutonta tukea vihan, aggression ja väkivallan kysymyksiin 15-28-vuotiaille nuorille naisille.  

LISÄÄ

Ensi- ja turvakotien liitto

OnksOK.fi tarjoaa tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai seurustelusuhteessa on vaikeaa. Voit tulla juttelemaan chattiin, vaikka et olisi varma tarvitsetko apua.

LISÄÄ

Tapahtumat

Tule mukaan tuleviin tapahtumiimme.

Raivosta riekaleina -luento Nuori2025 -messuilla

Luento tarjoaa tietoa ja työkaluja, miten käsitellä seurusteluväkivallan teemoja nuorten kanssa. Ensimmäisissä parisuhteissaan nuoret eivät välttämättä tiedä, millainen kohtelu kuuluu seurusteluun. Monelle voi olla epäselvää, miten omia ja toisen rajoja kunnioitetaan. Väkivalta nuorten parisuhteissa voi olla monimuotoista ja molemminpuolista sukupuoleen katsomatta.
Nuorten on tärkeää oppia turvallisen seurustelun taitoja. Nuorisoalan ammattilaiset voivat olla avainasemassa, jotta väkivallan kierre katkeaa.

Luento vastaa mm. kysymyksiin: Mitä seurusteluväkivalta voi olla? Miten voin kohdata väkivaltaa ja ottaa se puheeksi nuoren kanssa?

Luennoitsijat Sanni Heinonen ja Elina Lehtonen ovat Maria Akatemia ry:n Keijun varjo -toiminnan ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijoita.

Turvallinen seurustelu -webinaari

Ilmoittaudu viimeistään ti 8.4. klo 15.00

Seurusteluväkivallalta vaikuttaa merkittävästi nuorten ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Se voi ilmetä esimerkiksi digitaalisen väkivallan muotoina, fyysisenä, henkisenä tai seksuaalisena kaltoinkohteluna. Nuoret tarvitsevat selkeää tietoa rajoistaan, turvallisista ihmissuhteista ja väkivallan tunnistamisesta. Jokainen nuoria kohtaava aikuinen voi olla avainasemassa auttamassa nuorta kohti turvallisia seurustelusuhteita.

Webinaari vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä seurusteluväkivalta on?
  • Mitä seurusteluväkivallan taustalla voi olla?
  • Miten tukea nuorta tunteiden tunnistamisessa ja sanoittamisessa?
  • Miten ottaa seurusteluväkivalta puheeksi nuoren kanssa?

Webinaarin toteuttavat yhteistyössä Keijun varjo, Nuorten Exit ja Ensi -ja turvakotien liitto.

Lisätiedot: Elina Rajaniemi, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia ry, p. 040 6824636, elina.rajaniemi@maria-akatemia.fi

Seurusteluväkivalta ilmiönä – koulutus ammattilaisille

Tule vahvistamaan osaamistasi seurusteluväkivallasta ja sen ehkäisystä! Seurusteluväkivalta on vakava ja yleinen ilmiö nuorten suhteissa. Ensimmäisissä suhteissa koetaan ja käytetään erilaisia väkivallan muotoja kuten henkistä, digitaalista ja seksuaaliväkivaltaa. Väkivaltaa ei kuitenkaan aina tunnisteta ja monet nuorista jäävät väkivallan kokemusten kanssa yksin.

LOPPUUNMYYTY

Kouluvierailut

Nuorten seurusteluväkivalta on ehkäistävissä. Teemme koulukiertueen huhti-toukokuussa 2025: Kahdeksassa oppilaitoksessa (toisen asteen oppilaitokset ja peruskoulun 9. luokat) ympäri Suomen. Voit myös tilata 45 min maksuttoman luennon (lähitoteutuksena pääkaupunkiseudulla tai verkkoluento valtakunnallisesti).

Kannanotot

Ensi- ja turvakotien liitto, Väestöliitto ja Maria Akatemia

Kumppanin uhkailu ja vähättely eivät kuulu turvalliseen seurustelusuhteeseen

Seurusteluväkivalta ja väkivallan ylisukupolvisuus ovat toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi nuorten ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Seurusteluväkivalta voi ilmetä esimerkiksi digitaalisen väkivallan muotoina, fyysisenä, henkisenä tai seksuaalisena väkivaltana.

LISÄÄ

Turvallinen seurustelu rakentuu monista palasista – myös sukupolvien ketjusta

Monet nuoret elävät juuri nyt ensimmäisiä seurustelusuhteitaan. Seurustelun huuma voi herättää voimakkaita tunteita, mutta myös tuoda mukanaan ensimmäiset kokemukset mustasukkaisuudesta, riidoista ja omien rajojen koettelusta. Nämä ovat osa luonnollista nuoruuden kasvua, mutta niihin voi liittyä myös vakavampia piirteitä, kuten henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kysymys kuuluukin: miten sinä aikuisena voit auttaa nuorta uskaltamaan pyytää apua seurustelusuhteen vaikeuksiin?

LISÄÄ