Rakaskin ihminen voi satuttaa -lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanja kannustaa lapsia ja nuoria kertomaan kokemastaan väkivallasta, antaa tietoa ilmiöstä ja muistuttaa jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen.
Me Maria Akatemian Keijun varjo -toiminnassa autamme nuoria naisia, jotka käyttävät väkivaltaa omissa lähisuhteissaan. Moni hakee apua juuri parisuhdeväkivaltaan.
Seurusteluväkivallan muodot nuorten välisissä suhteissa ovat esimerkiksi henkistä kuten mykkäkoulua ja kontrollointia tai fyysistä kuten puremista ja lyömistä. Jos väkivalta suhteessa normalisoituu, se usein muuttuu raaemmaksi.
Väkivaltaa voi ilmetä tilanteissa, joissa nuori tuntee voimakasta avuttomuutta. Toisen miellyttäminen ja omien tarpeiden laiminlyönti voi purkautua väkivaltana. Seurusteluväkivalta ei välttämättä ole vallankäyttöä, vaan keinottomuutta vaikeassa tilanteessa.
Ensimmäisissä parisuhteissaan nuoret harjoittelevat yhdessä olemista, omien toiveiden, tarpeiden ja rajojen hahmottamista sekä ilmaisemista. Nuori on voinut oppia toista satuttavan toimintamallin omilta kasvattajiltaan.
Me voimme yhdessä ehkäistä väkivaltaa näyttämällä esimerkkiä ja ottamalla rohkeasti väkivallan kysymykset puheeksi nuorten kanssa.
Sanni Heinonen
Elina Rajaniemi
ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijat
Keijun varjo -toiminta, Maria Akatemia ry