Yhteiskunnassamme on perinteisesti suhtauduttu tyttöjen ja naisten vihaan ja aggressioon eri tavalla kuin poikien ja miesten vihaan. Ajassamme elää yhä käsityksiä tytöille ja pojille tavanomaisesta käyttäytymistä, vaikka vihan ja aggression kysymykset koskettavat kaikkia ihmisiä sukupuoleen katsomatta. Keijun varjo -toiminnassa tehdyn ehkäisevän väkivaltatyön kautta olemme oppineet, että kieltävä suhtautuminen tyttöjen ja naisten vihaan ei poista heidän kokemaansa vihaa, mutta se saattaa muuttaa sen muotoa.
Tyttöjen ja nuorten naisten väkivallan haasteita on erityisen vaikeaa tunnistaa, sillä usein haasteet eivät näy päälle päin. Omat vaikeat tunteet ottavat usein vallan muiden silmien ulottumattomissa: nuoren lähimmissä ihmissuhteissa kuten seurustelusuhteissa sekä suhteessa itseen. Oman väkivallan tunnistaminen ja tunnustaminen on myös nuorelle vaikeaa, sillä ensimmäisissä seurustelusuhteissa nuoret harjoittelevat vuorovaikutuksen taitoja sekä omien ja toisen rajojen tunnistamista. Mielenterveyden haasteet, itsetunto-ongelmat ja voimakkaat riittämättömyyden tunteet voivat purkautua väkivaltana nuoren ensimmäisissä ihmissuhteissa.
Tänä syksynä olemme tehneet vaikuttajayhteistyötä Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon kanssa. Vaikuttajayhteistyön tavoitteena on lisätä nuorten ymmärrystä seurusteluväkivallasta sekä madaltaa kynnystä avun hakemiseen. Keijun varjossa on jo aikaisemmin hyödynnetty vaikuttajayhteistyötä, ja esimerkiksi Hanna Tikanderin kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen yhteydenotot palveluumme viisinkertaistuivat.
Vaikuttajat ovat merkityksellisessä asemassa nuorten elämässä ja heidän avullaan voimme viedä tärkeää tietoa lähisuhdeväkivallasta nuorten omille alustoille. Yhteistyössä Pinkku Pinsku kertoi rohkeasti havahtuneensa vasta vanhempana siihen, että esimerkiksi kumppanin sijaintitietojen jatkuva seuraaminen on väkivaltaa. Videolla hän haluaakin muistuttaa nuoria siitä, että avun hakeminen omiin haasteisiin on suurta rohkeutta. Keijun varjo -toiminnassa olemme kiitollisia siitä, että vaikuttajat tarttuvat rohkeasti yhteiskuntamme tabuaiheisiin ja antavat näille tilaa alustoillaan.
Yksi työmme tavoitteista on rikkoa tabua nuorten naisten käyttämän väkivallan ympäriltä, jotta yhä useampi nuori uskaltaisi hakea apua omiin tunnesäätelyn vaikeuksiinsa. On aikuisten vastuulla lisätä nuorten tietoisuutta väkivallan ilmiöstä. Jokainen nuoria kohtaava aikuinen voi olla avainasemassa auttamassa nuorta kohti turvallisia seurustelusuhteita. Kannustamme kysymään nuorilta rohkeasti:
Minkälaisia tunteita seurustelu on sinussa herättänyt? Miten seurustelusuhteessanne riidellään? Minkälaisista asioista suutut ja miten suutut? Oletko satuttanut toista sanoin tai teoin? Oletko itse tullut satutetuksi?
Teksti: Sanni Heinonen, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija