Yksi itsetuntemuksen erityinen osa-alue on kehotietoisuus. Se tarkoittaa herkkyyttä aistia oman kehon viestejä eri tilanteissa. Siihen lukeutuu tietoisuus omasta hengityksestä ja tunteiden vaikutuksesta hengitykseen, jännitystilat kehossa ja särkyjen ja vaivojen paikantaminen. Se tarkoittaa myös tietoisuutta siitä, milloin ja millaisissa tilanteissa erilaisia kehollisia tuntemuksia herää. Kehomme ovat valtavan viisaita ja rekisteröivät ympäristöstä pienimmätkin asiat, joita tietoinen mielemme ei välttämättä huomaa. Kannamme kehossamme myös koko historiaamme, myös sitä osaa, jota mielemme ei muista.
Kun tulee tietoisemmaksi kehonsa reaktioista, lisää itseymmärrystään. Oman kehonsa kuuntelu ja ymmärtäminen antaa naiselle arvokasta informaatiota elämän eri vaiheissa. Kun tulee ajoissa tietoiseksi oman kehonsa reaktioista, muutoksista ja jännitteistä, mahdollistuu väkivaltaisen reagoinnin havaitseminen ja toisin valitseminen.
Konkreettisesti kehotietoisuutta voi opetella hengitysharjoituksin, kehomenetelmin ja ylivireysikkunaan tutustuen. Erilaiset keholliset harrastukset toimivat myös reittinä kuulla ja ennakoida oman kehonsa signaaleja paremmin.
Harjoituksia
Kevyt kehotietoisuusharjoitus
Ota hyvä asento ja sulje hetkeksi silmäsi. Keskity kuulostelemaan kehoasi. Miltä päässäsi tuntuu? Entä rintakehässäsi? Vatsassa? Lantion alueella? Jaloissa? Jalkapohjissa? Hengitä kohta kohdalta kehosi läpi ja antaudu kuuntelemaan. Hengitys on portti itsemme syvälliseen kuunteluun. Salli hengityksesi tanssia kehossasi ja vain kuuntele kehoasi.
Jos jossakin kohtaa tuntuu vaikkapa puristusta, kohinaa, jännitystä tai painetta, anna kaiken vain olla ja keskitä hengityksesi tuohon kohtaan. Joskus kehollisen jännityksen syynä voi olla jokin padottu tunne. Anna tilaa tunteille nousta pintaan ja kuuntele viestejä tunteen takana. Keskity havainnoimaan, älä koeta korjata mitään. Kaikki on hyvin, tässä ja nyt. Muista hengittää.
Päästä juurille -hengitysharjoitus
Sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Kuvittele, että olet puu, jonka juuret ovat vahvasti maassa. Joka sisäänhengityksellä tunne kuinka pääsi vapautuu kaikesta paineesta, ja joka uloshengityksellä tunne kuinka tämä vapautunut energia virtaa päästä jalkapohjiisi eli juuriisi. Jokainen sisäänhengitys vapauttaa ja jokainen uloshengitys maadoittaa sinua vahvemmin itseesi, omiin juuriisi.
Kuka minussa puhuu –erotteluharjoitus
Tämä harjoitus on erityisen hyvä niissä tilanteissa, kun sisäinen negatiivinen puhe koettaa ottaa vallan. Käännä huomio sisäänpäin ja hiljenny kuuntelemaan läsnäolevassa hetkessä sisäistä ääntäsi. Mitä tuo ääni sanoo? Kenen ääni se on (isän, äidin, opettajan, jonkin muun auktoriteetin)? Milloin olet kuullut tuon äänen ensimmäisen kerran? Mielen ei tarvitse tietää, salli alitajunnan kertoa. Luota ensimmäiseen tuntemukseen, joka sinulle tulee. Muista, että tämä ääni ei ole sinun äänesi.
Keskity sitten hengitykseesi ja kuvittele hengittäväsi koko kehon läpi. Tunne kuinka tuo ääni poistuu pääsi sisältä ja kehostasi joka hengityksellä. Tunne kuinka keveältä ja vapauttavalta se tuntuu. Jokainen hengitys ankkuroi sinut vahvemmin yhteyteen todellisen itsesi ja oman äänesi kanssa.
Kuulostele kuuletko vielä muita negatiivisia ääniä. Vain anna hengityksesi virrata ja anna kaikkien turhien, negatiivisten äänien puhdistua sisältäsi ja kehostasi hengityksesi mukana.
Aistiharjoitus
Keskity yhteen aistiin kerrallaan (kuulo, maku, näkö, haju, tunto). Ole täysin läsnä sille, mitä joko kuulet, näet, haistat, maistat tai tunnet ihollasi.
Muita harjoituksia
- lihasrentoutus: jännitä lihas kerrallaan, sitten vapautus
- mindfullness: huomion tuominen olemassaolevaan hetkeen
- hengitysharjoitus: Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään esim. kolmeen laskien. Vie huomio sataprosenttisesti hengitykseen. Pysäytä parin sekunnin ajaksi. Hengitä rauhallisesti kolmeen laskien suun kautta ulos. Uloshengittäessäsi päästä samalla irti kehon jännityksistä. Toista muutamia kertoja.
Näitä harjoituksia voit tehdä aina kun tunnet stressin puristavan, tunnetilan vyöryvän holtittomasti yli, tai kaipaat muuten vain hengähdyshetkeä arjen hulinasta. Aina ei tarvitse edes sulkea silmiä, pelkkä tietoinen keskittyminen riittää. Joitain harjoituksia voit tehdä myös missä vain, milloin vain – vaikka junaa odotellessasi. Voit myös kirjoittaa ylös tuntemuksiasi harjoituksen jälkeen.